Buče v Opatjem selu

Buuuu…..

Opajski plac točneje prostor pred Hišo opajske tradicije je v nedeljo, 31. oktobra zasedla pisana druščina buč.

Večkrat slišimo, da smo Halloween (Noč čarovnic) uvozili iz Amerike. Delno lahko rečemo, da je to res, predvsem pa smo k nam »uvozili« ameriško potrošništvo in komercializacijo vseh praznikov. Če pa se poglobimo v zgodovino samega praznika ugotovimo, da segajo korenine precej bolj daleč v preteklost in da prihajajo kar z naše strani Atlantika. Halloween je namreč zelo star keltski praznik in je veljal za keltsko novo leto. Stari Kelti so se na ta dan spominjali svojih prednikov in preminulih bližnjih. Verjeli so,  da je točno na ta dan razdalja med svetovoma živih in mrtvih najmanjša. Sam običaj izrezovanja buč pa naj bi izhajal iz irske legende o skopuškem Jacku, ki je z zvijačo pretental hudiča. Ta ga je za kazen obsodil na večno tavanje v temi, kjer si lahko pot osvetljuje le z žerjavico v izdolbeni repi.  

V Opatjem selu, je tudi letos, že drugič zapored potekalo zbiranje in razstavljanje izrezljanih buč. Prosvetno društvo “Kras” Opatje selo je ponovno pozvalo mlado in staro k izrezovanju ali okraševanju buč. Ker je prav vsaka od prinesenih buč čudovita, smo se odločili, da tudi letos prav vsakega, ki je prinesel izrezljano bučo nagradimo s simboličnim darilcem.

Ob mraku se je tako pred hišo opajske tradicije zasvetilo preko 20 strašljvih, smešnih, velikih, malih, veselih, … buč. Bilo je vredno ogleda. Kdor pa se ni mogel udeležiti tega dogodka, si lahko stvaritve ogleda v priloženi galeriji slik.